Perlit u građevinarstvu

PERLIT – EKOLOŠKI MATERIJAL ZA PRIMJENU U GRAĐEVINARSTVU 
Suvremeni trendovi u području projektiranja i gradnje zahtijevaju poštovanje principa energetske učinkovitosti, ekološke etike i usklađenost s prirodom. Međutim, česta je pojava da se pod utjecajem lobista i politikanstva na račun zdravlja i općeg interesa u praksi javljaju amaterska i voluntaristička rješenja. Mnoštvo materijala koji se mogu nabaviti na tržištu, među kojima su i materijali dobro propraćeni marketinškim aktivnostima, često sužavaju mogućnost izbora odgovarajućih materijala.


Građevinski materijali bi trebali biti dugovječni, da ne doprinose ugrožavanju životne sredine, da osiguravaju učinkovito i racionalno korištenje energije i vode, da nisu toksični, radioaktivni i da ne emitiraju štetne kemikalije, da osiguraju difuziju vodene pare, da osiguraju unutrašnju temperaturu u optimalnom opsegu za zdravlje stanara, da osiguraju adekvatnu izolaciju od buke, da stvore okruženje koje ne mijenja prirodnu ionizaciju, magnetsko polje i druge elektromagnetne pokazatelje, da su vatrootporni i ekonomični. 

Svjedoci smo toga da u praksi, najčešće zbog marketinških informacija, investitori posežu za materijalima koji osiguravaju samo posljednji zahtjev - da budu jeftini. Ako se usput uspije osigurati još po neki zahtjev, onda je to pravi uspjeh.
Danas investitori, radi učinkovite i ekonomične gradnje, zapostavljaju većinu navedenih zahtjeva koje građevinski materijali trebaju ispunjavaju. Brza gradnja koristi materijale poput stiropora, OSB ploča, gips-karton ploča, PVC folija, mineralne vune... Ako znamo da je stiropor male dugovječnosti, neotporan na udare grada, neotporan na požar i UV zračenje, neotporan na glodavce, da kuće obložene stiroporom „ne dišu“, postavlja se pitanje postoji li bolji materijal od stiropora. Ako znamo da se mineralna vuna u sebi sadrži fenolnu ili formaldehidnu smolu te čestice prašine manje od 3 mikrona koje dokazano izazivaju kancerogene promjene na plućima, postavlja se pitanje postoji li bolji materijal od mineralne vune. Ako znamo da su sendvič zidovi napravljeni od OSB ploče koja je pak prava ekološka bomba, izvor otrovnih isparavanja u životni prostor stanara, gips-karton ploče koje imaju deset puta manju sposobnost za prirodnu regulaciju vlažnosti u prostoriji od klasične žbuke, postavlja se pitanje postoji li bolji materijal. 
Mi u TERMICI iz Zrenjanina smo napravili materijal koji odgovara većini zahtjeva koje suvremeni građevinski materijali trebaju ispunjavati. Naši građevinski materijali su dugovječni, ne doprinose ugrožavanju životne sredine, osiguravaju učinkovito i racionalno korištenje energije i vode, nisu toksični, nisu radioaktivni i ne emitiraju štetne kemikalije, osiguravaju difuziju vodene pare, osiguravaju unutrašnju temperaturu u optimalnom opsegu za zdravlje stanara, osiguravaju adekvatnu izolaciju od buke, osiguravaju okruženje koje ne mijenja prirodnu ionizaciju, magnetsko polje i druge elektromagnetne pokazatelje, vatrootporni su i ekonomični.
Naši građevinski materijali su proizvodi napravljeni od PERLITA, prirodnog materijala koji je zapravo stijena vulkanskog podrijetla, u procesu prerade izložena mljevenju, ekspandiranju na temperaturi oko 900 stupnjeva. PERLIT koji koristimo u proizvodnji naših građevinskih materijala je vatrootporan i ne podržava gorenje, Ph neutralan je, stabilan, nije radioaktivan, ne emitira štetne kemikalije. Naši proizvodi na bazi PERLITA su zdravstveno ispravni jer se između ostalog koriste u prehrambenoj industriji za filtraciju vode, vina, sokova, ulja, a koriste se i u proizvodnji stočne hrane. 
Naši laki betoni SUPERBET 1, SUPERBET 3, kao i sve vrste žbuke, odlikuju se izuzetnim termoizolacijskim svojstvima, visokom protupožarnom pouzdanošću, dugotrajnošću, zdravstvenom i ekološkom pouzdanošću. Oni su jednostavni za korištenje. Zahvaljujući našoj prodajnoj mreži, mogu se lako nabaviti.
Više informacija o detaljima, tehničkim karakteristikama, usklađenosti sa standardima i EU normama možete pronaći na našoj internetskoj stranici www.termika.rs

PERLIT – MATERIJAL BUDUĆNOSTI U OSIGURANJU PROTUPOŽARNE POUZDANOSTI OBJEKATA 
Nekoliko događaja u skoroj prošlosti (požari u diskotekama i požari na nekoliko objekata obloženih stiroporom), kada su u požaru izgubljeni ljudski životi i pretrpljena materijalna šteta, jasno ukazuju na to da se mora zabraniti primjena lako zapaljivih ili „samogasivih“ materijala (gase se tek kada prestane izravno djelovanje plamena). Vođeni jedinim ciljem da se osigura jeftin kvadratni metar stana, projektanti, možda zbog nedovoljnog poznavanja materijala ili nekih drugih razloga, stambeni prostor u kojem čovjek provodi 2/3 života pretvaraju u latentni izvor nesreće za cjelokupnu obitelj, a i šire, u takvim objektima.
Vjerujemo da je u pitanju nedovoljno poznavanje svojstava pojedinih vrsta materijala i da se nikako ne radi o namjeri projektanata da se ugrađuju nepouzdani materijali. 
Poznato je da se stiropor sam pali, dakle, bez prisustva vatre na temperaturi od oko 450 stupnjeva Celzijevih, što nije ni trećina požarnog opterećenja. Nadalje, stručna literatura ukazuje na to da istopljeni stiropor u betonskom panelu pada na zemlju i sam se pali već nakon dvadesetak minuta djelovanja vatre. Koja zgrada će se evakuirati za 20 minuta od nastanka požara? Osim toga, ako su međukatne ploče nezaštićene od požara, učinak požara je pogibeljan. Na visokoj temperaturi kablovi se izdužuju, gubi se unesena sila pritiska i međukatna ploča pada, rušeći svojom težinom sve ploče ispod. Sve ono što se događa nakon požara, ispitivanje uzroka i odgovornosti ne mogu nadoknaditi gubitak. Međutim, o posljedicama treba razmišljati prilikom projektiranja.

Ilustracije radi dajemo primjer toga što se događa sa zidom obloženim stiroporom u slučaju požara. Fotografije ne mogu dočarati sve opasnosti zbog gustog dima i otrovnih tvari koje se oslobađaju prilikom sagorijevanja stiropora. 

 
Za razliku od naprijed navedenih loših iskustava, prikazujemo nekoliko fotografija načinjenih u laboratoriji „TERMIKA“ Zrenjanin, koje pokazuju vatrootpornost PERLITA ugrađenog u SUPERBET 1, SUPERBET 3, SUPERMAL i druge TERMIKINE proizvode.
Očigledna je razlika u ponašanju stiropora i proizvoda na bazi PERLITA u slučaju izloženosti utjecaju vatre. 
Odgovorni stručnjaci, profesionalni projektanti znat će vrednovati ove činjenice. Nema opravdanja za neznanje. Katastrofalne posljedice požara i sve neugodnosti koje mogu doživjeti zbog neprofesionalnog obavljanja poslova trebaju biti uvijek na umu kako projektantima tako i svima ostalima koji sudjeluju u procesu od projektiranja do izdavanja upotrebne dozvole za objekte, kako za objekte za kolektivno stanovanje, tako i za objekte javne namjene, ali i za objekte individualne gradnje.

Search